Pubblicato il

Ali potrebujem očala proti modri svetlobi?

Če ste tukaj, ker vas skrbi, da čas pred zaslonom škoduje vašim očem in se sprašujete, ali potrebujete očala z modro svetlobo, ste pristali na pravem mestu.

Zaslonom se danes ne moremo izogniti – za nas so tako pomembni kot hrana in pijača. Nekateri med nami jih ne moremo odložiti niti med pogovorom z družino ali prijatelji! Čeprav so te naprave izboljšale naše učenje in kakovost življenja, vplivajo tudi na vse, od našega spanja do naše ustvarjalnosti.

Toda ali je čas pred zaslonom dovolj škodljiv, da potrebujemo očala z modro svetlobo?

Najprej si poglejmo dejstva o času pred zaslonom, da bomo razumeli, kako močno vpliva na nas.

Od leta 2020 je svetovni povprečni čas pred zaslonom 6 ur in 55 minut . Večino tega porabimo na telefonih in računalnikih v službene namene. To je ena tretjina naših budnih ur!

Te številke se morda slišijo pretirano, a čas pred zaslonom se prikrito poveča – brskanje po spletu, branje knjig, igranje iger in gledanje videoposnetkov. In te številke izključujejo druge zaslone, kot so TV in reklamne table.

Ali potrebujem zaščito pred modro svetlobo na očalih?

Uporaba zaslonov je povezana s številnimi stranskimi učinki. Znanstveniki so ugotovili, da zasloni negativno vplivajo na razvoj otrokovih možganov in fizični razvoj. Ugotovljeno je bilo, da je večja uporaba zaslona pri odraslih in otrocih povezana s krajšim trajanjem spanja, zmanjšano kakovostjo spanja in daljšo zakasnitvijo spanja. (zamik začetka spanja je čas, ki je potreben, da zaspite.)

Toda zakaj zasloni povzročajo te stranske učinke? Je to zaradi ‘vsebine’, ki jo vidimo – primerjanja z manekenkami na družbenih medijih? Ali pa je to posledica narave samih zaslonov? Presežek modre svetlobe iz umetnih virov je povezan z drugimi simptomi – težavami s spanjem in poškodbami oči, zato potrebujemo očala, ki blokirajo modro svetlobo.

Kaj je modra svetloba?

Modra svetloba je ena od barv v spektru svetlobe. Sončna svetloba je sestavljena iz vseh barv mavrice (rdeča, oranžna, rumena, modra, zelena, indigo in vijolična). Od teh barv ima modra svetloba največjo energijo. In na žalost zasloni oddajajo več modre svetlobe kot katera koli druga barva.

Modra svetloba ima kratke valovne dolžine v razponu od 400 nm do 500 m in nosi več energije (Dolge valovne dolžine = manj energije). To je v nasprotju z rdečo svetlobo in barvami na drugem koncu spektra, ki imajo daljše valovne dolžine in nizko energijo.

Modra svetloba je ‘zeitgeber ‘. Zeitgeber je okoljski znak, ki deluje kot znak pri uravnavanju telesnih cirkadianih ritmov. Modra svetloba, temperatura, vzorci prehranjevanja in pitja so zeitgeberji. Študija nemških raziskovalcev iz leta 2011 je pokazala, da je modra svetloba tako močna kot sončna svetloba kot zeitgeber. V študiji so na dveh skupinah ljudi merili učinek modre svetlobe na spreminjanje cirkadianega ritma ali ’24-urne ure’ telesa. Ena skupina je bila izpostavljena “topli svetlobi (4000 K), medtem ko je bila druga skupina izpostavljena modro obogateni svetlobi (8000 K), ki je vrsta svetlobe, ki jo najdemo v LED diodah, ki naseljujejo naše šole, pisarne in domove. Ritmi skupine pod toplo svetlobo so bili sinhronizirani z naravno zoro in sončnim zahodom, medtem ko so se ritmi eksperimentalne skupine spremenili, da bi se prilagodili časom izpostavljenosti modri svetlobi (zbujanje in spanje pozneje kot ure naravne zore in sončnega zahoda).

Kako deluje modra svetloba na naše oči?

Na mrežnico očesa pade večina modre svetlobe iz ozračja. Mrežnica je v nevarnosti “makularne degeneracije”, bolezni, pri kateri sčasoma pride do postopne izgube osrednjega vida. To se zgodi večinoma pri starejših odraslih, zato se imenuje “starostna degeneracija”. Študije so pokazale, da lahko prekomerna izpostavljenost modri svetlobi poškoduje celice v mrežnici. Ta poškodba je podobna poškodbi, ki jo vidimo pri degeneraciji.

Tudi če zanemarimo tveganje degeneracije, se ljudje nismo razvili tako, da bi ves dan strmeli v svetle zaslone. In naše oči se ukvarjajo s posledicami. Skoraj 58 % ljudi, ki delajo z računalniki, doživi “digitalno napetost oči” ali ” sindrom računalniškega vida”.

Simptomi sindroma računalniškega vida vključujejo
Naprezanje oči
Zamegljen vid
Bolečine v vratu in hrbtu
Glavoboli

Ste ga prepoznali tudi pri sebi?

Očala proti modri svetlobi niso na recept in za njihovo uporabo ne potrebujete resnih simptomov, ker so preventivni ukrep proti prihodnjim težavam. Če imate kakršne koli težave z očmi, povezane z zaslonom, kot so občutljivost na svetlobo, suhe oči, migrene ali digitalna obremenitev oči itd., so očala proti modri svetlobi nujna za hitro olajšanje.

TEST

Če pa vas zanima izboljšanje urnika spanja, motivacije in produktivnosti, si oglejte svojo rutino;

Ali uporabljate zaslone več kot 2 uri na dan?
Ali uporabljate zaslone po sončnem zahodu?
Ali ste po sončnem zahodu izpostavljeni umetni svetlobi?

Če ste na vsaj eno vprašanje odgovorili z ’’da’’, potem modra svetloba spreminja vaš naravni cirkadiani ritem. In nošenje modrih očal vam bo pomagalo uskladiti vaš ritem z vzorci naravne svetlobe in izboljšalo vaš spanec.