Pubblicato il

5 domačih pripravkov za čiščenje nakita

Zavedamo se, da si naši cenjeni kosi nakita zaslužijo, da ohranijo visok sijaj in lepoto, vendar se nam zdi, da jih je pravilno očistiti zastrašujoče.

V nekaj mesecih ali celo tednih uporabe boste morda opazili, da vaši najljubši kosi nakita izgubijo sijaj. Med običajno uporabo dragi kamni in plemenite kovine poberejo plast naravnega olja z vaše kože. Umazanija in prah se nabirata na vašem nekoč sijajnem nakitu in blokirata svetlobo, ki bi se sicer odbijala in lomila na osupljive načine. Poleg tega nošenje nakita med delom na dvorišču, gospodinjskimi opravili ali drugimi težavnimi opravili poveča negativni učinek.

Če ste kot mi, že poznate nekaj kosov iz vaše škatle za nakit, ki zahtevajo dobro čiščenje. Toda kako pogosto je ta postopek potreben?

Predstavljamo vam 5 načinov, kako enostavno v svojem domu z domačimi pripravki očistite svoje najljubše kose nakita.

1. Zobna ščetka in zobna pasta

Tako kot vsakodnevno poskrbita za čistočo in sijaj vaših zob lahko zobna ščetka in zobna pasta pomagata vašemu nakitu do povrnjenega. Čista zobna ščetka z mehkimi ščetinami je odlično orožje v boju proti umazaniji. Drobne ščetine olajšajo dostop do težko dostopnih kotičkov in špranj. Zobno pasto razredčite z vodo in z zobno ščetko na rahlo drgnite po nakitu. Ko končate nakit sperite pod tekočo vodo in ga dobro osušite. Kljub temu, da ste nakit osušili z vodo ga pustite še nekaj ur na prostem, da se popolnoma osuši, saj morda s krpo pri sušenju niste dosegli najmanjših delov in luknjic.

2. Soda bikarbona

Če niste razpoloženi za drgnjenje po zgornji metodi, naj kemična reakcija opravi delo namesto vas. Tako soda bikarbona kot šumeče tablete proti zgagi povzročijo kemično reakcijo, če jih pomešamo z vodo. Ta reakcija proizvaja mehurčke in šumenje, ki nestrpno napadejo kopičenje umazanije na vašem nakitu. Preprosto postavite nakit v majhno skledo, prelijte z vodo in dodajte sodo bikarbono. Pustite, da se kos namaka nekaj minut, nato ga odstranite iz posode in obrišite s čistilno krpo. Pustite, da se nakit posuši, preden ga pospravite.

3. Naj bo preprosto z detergentom in vodo

Milo in voda tvorita klasičen čistilni duo z razlogom. Ta preprosta rešitev omogoča hitro odstranjevanje madežev in splošne umazanije brez povzročanja škode. Nekaj kapljic tekočega mila za pomivanje posode zmešajte z nekaj skodelicami vode, premešajte in v mešanico za nekaj minut položite svoj nakit. Nato odstranite in s čisto krpo obrišite do suhega in odbrusite vse madeže. Pustite, da se nakit posuši, preden ga pospravite. Ne pozabite, da je ta metoda najboljša za blage madeže, madeže ali splošno obrabo, kot so tiste, ki jih najdete pri čiščenju srebra. Verjetno ne bo dovolj močan za večje lise, rjo ali kopičenje.

4. Vrenje nakita

Vroča voda je enostavna (in poceni) rešitev za čiščenje trdega kovinskega nakita. Para in toplota zrahljata umazanijo, tako da ga hitro obrišete. Preprosto položite svoj nakit v toplotno odporno posodo, nato pa na njih počasi vlivajte v vrelo vodo, dokler niso pokriti. Pustite nakit nekaj minut ali dokler se voda ne ohladi, nato ga odstranite in obrišite umazanijo s čisto krpo. Pustite, da se nakit posuši, preden ga pospravite. Ne pozabite, da ta metoda ne bo delovala z biseri, opali in mnogimi drugimi dragimi kamni. To tehniko rezervirajte za srebro, zlato, platino in diamante.

5. Alkoholni kis

Nakit lahko enostavno očistite tudi z uporabno alkoholnega kisa in sicer na dva načina. V posodico položite svoj nakit in prelijte z alkoholnim kisom tako, da bo ves prekrit s tekočino. Po 15-ih minutah bi že morali videti razliko. Nakit namakajte v kisu do 2 uri. Seveda odvisno od količine umazanije na nakitu. V kolikor je vaš nakit res hudo umazan v alkoholni kis primešajte dve žlici sode bikarbone in pustite delovati.

Seveda se ne pozabite vsake toliko časa razvajati tudi z kakšnim novim kosom nakita. Tukaj je vaša dosedanja TOP izbira:

SREBRNA VERIŽICA HEART

Moška verižica Steel
MOŠKA JEKLENA VERIŽICA STEEL
HOROSKOP VERIŽICE
ZODIAK VERIŽICA